Nederlandse wereldprimeur: roofvogels tegen drones

De Nederlandse politie is druk in de weer met een nieuw anti-drone systeem. Geen technologisch afweergeschut of zones waar radiografisch bestuurbare voertuigen onbestuurbaar worden, maar roofvogels. Getrainde arenden moeten de drones uit de lucht halen.

De vogel ziet de vliegende drone als een prooi en pakt hem met beide klauwen vast. Daarna neemt het beest het uitgeschakelde vliegtuig mee naar een voor de vogel veilige locatie”, vertelt Sjoerd Hoogendoorn van Guard From Above.

Drones, anti-drone, regelgeving, roofvogel, roofvogels

Bron: Don McCullough op Flickr

De politie wil drones in sommige gevallen weren om de veiligheid van omstanders te garanderen. Mark Wiebes, innovatiemanager van de Nationale Politie: “Er is een geval bekend waarbij een traumahelikopter niet kon landen, omdat daar een drone aan het vliegen was. Het is dan gevaarlijk voor de helikopter om te landen.”

De vogels zijn dankzij schubben op de poten goed bestand tegen de propellors van de vliegtuigjes. Toch kijken de trainers nog naar andere mogelijkheden om de beesten te beschermen. De dieren zien het voornamelijk als een leuk spelletje om de drones uit de lucht te halen.

Drone bestuurder vinden

Volgens de politie is dit een van de meest fotogenieke middelen om gevaarlijke situaties met drones te weren. Ook wordt gekeken naar het inzetten van netten. De politie wil namelijk graag het apparaat in handen krijgen of stoppen. Nu kunnen zij alleen nog maar op de bestuurder afstappen en die vinden is soms nog erg lastig.

 

,