Auto in Afrika: Niet zelfrijdend, maar zelfvoorzienend

Terwijl wij ons druk maken over zelfrijdende auto’s, probeert de Amerikaanse Joel Jackson Afrika aan het rijden te krijgen. Met een betaalbare wagen, die iedereen zelf kan repareren. 

Mobius Motors

Bron: Mobius Motors

In het land van slechte wegen en lage lonen kwam de jonge Joel Jackson op het idee van de Mobius. Een goedkope wagen, waaraan de bestuurder vrijwel alles zelf kan repareren. Aangezien onderdelen en kennis niet altijd voor handen zijn in Afrika.

De Mobius II kost omgerekend 7.000 euro en heeft een verbruik van één op tien.

Joel Jackson zag hoe mobiliteit een probleem was in de Afrikaanse cultuur. De wegen waren slecht en de geïmporteerde wagens waren daar niet op gebouwd. Een auto zonder extra’s, maar met het robuuste vermogen om de Afrikaanse ‘bumpy roads’ de baas te zijn. Met sterke, gemakkelijk te vervangen vering.

Mobius Our Story from Mobius Motors on Vimeo.

“In Nederland zou hij nooit de weg op mogen,” legt professor Elmer van Grondelle van de TU Delft uit. Hij is gespecialiseerd in Automotive Design en merkt op dat er bij het ontwerp geen rekening is gehouden met ‘crash energy’. Ik denk dat hij er toch robuuster uitziet dan hij daadwerkelijk is. Dat lokt ongewenst gedrag uit.” Met de topsnelheid, die op de 120 kilometer per uur blijft het rijden op onverharde wegen een aanslag op de wagen.

Mobius Motors produceert nog niet

De eerste productiemodellen van de Mobius II (nummer één is nooit van de grond gekomen) zijn na jaren van ontwikkeling en reclame nog steeds niet in productie.

Wie de borg van 417 euro betaalt kan een exemplaar bestellen. Het bedrijf hoopt de middenklasse en ondernemers mobieler te maken. Werkers op het land en in de bouw zouden met de wagen hun spullen gemakkelijk kunnen vervoeren.

Joel Jackson is niet alleen maar een jongen met mooie idealen. De markt voor vervoer in Afrika is groot. “Jaarlijks wordt er zestig miljard dollar aan vervoer uitgegeven in Afrika,” aldus Jackson in de promotievideo van zijn robuuste wagen. Of de wagen er ooit komt, is dus nog maar zeer de vraag. Maar Mobius Motors kan ons wel aan het denken zetten over onze Nederlandse autocultuur.

 

,