Krijgt onze regio een 24-uurseconomie?

Bron: Pavel P. op Flickr

Bron: Pavel P. op Flickr

Grotere steden hebben steeds vaker te maken met winkels die 24 uur per dag open willen zijn. Maar wat zijn de redenen om in dit kikkerlandje ruimer open te gaan?

In wereldsteden als New York is het aan de orde van de nacht: winkels die gewoon open zijn. Amsterdam overlegt in januari over een voorstel voor flexibele openingstijden en ook in Utrecht kan een supermarkt sinds begin december tot twee uur ’s nachts open zijn.

Volgens planoloog Zef Hemel hoeven wij er in onze regio niet bang te zijn voor een 24-uurseconomie, vertelt hij op NRCQ. Volgens Hemel is een rendabele 24-uurseconomie pas mogelijk in een stad van vijf miljoen inwoners of meer. “We zijn eigenlijk nog boerenpummels en nog niet gewend aan het grootstedelijke leven”

Een stad die altijd draaiende is zou volgens de hoogleraar Filosofie en Denker des Vaderlands Marli Huijer ook helemaal niet goed zijn voor de samenleving. Volgens Huijer zijn de slecht betaalde nachtbaantjes alleen nogdig in een land met slechte arbeidsvoorwaarden, waarin mensen drie banen nodig hebben om hun leven te bekostigen.

Daarnaast is het ook helemaal niet goed voor de gezondheid; je bioritme raakt verstoort en dat kan leiden tot ziektes.

Flexwerken
De opkomst van de 24-uurseconomie gaat gepaard met de groei in flexwerkers en hun bijkomende onregelmatige werktijden. Hemel legt bij NRCQ ook uit dat een 24-uurseconomie ook wel degelijk voordelen kan hebben voor een grote stad: Een stad kost namelijk veel geld en de infrastructuur, gebouwen en openbaar vervoer zijn vaak in de nacht onbenut. Een 24-uursstad haalt optimaal rendement uit de facaliteiten.

Sporten in de regio
Basic Fit is een van de weinige Nederlandse bedrijven met openingstijden van 24 uur. Maar ook dat gaat niet voor ieder filiaal op. In Uden en Oss is Basic Fit bijna altijd open, maar in Sint-Oedenrode is het ‘gewoon’ van 7.00 tot 22.00 uur.

Wat zou jij ’s nachts willen hebben qua voorzieningen? Laat het weten in de reacties.

, , , , , ,