Apple: The Beatles of Steve Jobs?

Vanaf middernacht is alle muziek van The Beatles gratis te streamen via Spotify. Na jaren van afwezigheid online geeft Apple de rechten vrij voor streaming. Maar dat is dus niet hetzelfde bedrijf als dat van Steve Jobs. 

“Listen tot heir music the minute christmas eve arrives”, kondigt de website  van The Beatles aan. Vrolijke virtuele sneeuwvlokjes dwarrelen neer in je browser. Klokslag 12.00 uur is de muziek te streamen via Apple Music, Deezer, Google Play, Microsoft Groove, Amazon Prime, Rhapsody, Spotify, Slacker en Tidal. Na jaren van afwezigheid gingen Universal en Apple Corporate overstag.

Maar de digitalisering van The Beatles ging niet zonder slag of stoot.

Apple; dat is toch van Steve Jobs?

Die verwarring is precies waar de bedrijven bang voor zijn. Al jaren zijn Apple Inc. (van de computers en iPhones) en Apple Corps (van de Beatles) verwikkeld in een juridisch gevecht over de naam. Die strijd is al gaande vanaf 1978 –twee jaar na de oprichting van het bedrijf van Steve Jobs-. The Beatles kregen in 1981 voor het eerst gelijk. Job’s zijn bedrijf moest 80.000 dollar betalen.

Apple Records

Het groene appeltje van The Beatles’ Apple

De twee zijn altijd met elkaar blijven stoeien voor de rechter. Gebruikte Steve Jobs in zijn keynote een quote van The Beatles? Dan kon hij een rechtzaak verwachten. De bedrijven hebben altijd naast elkaar kunnen bestaan, maar de namenkwestie zorgde er wel voor dat The Beatles pas laat digitaal gingen.

De muziek van The Beatles was tot 2010 niet verkrijgbaar bij iTunes, terwijl alle solo-platen van de leden van de legendarische band wel gewoon beschikbaar waren.

Hoe herken ik de juiste Apple?

Zoals aangegeven: de totale namen van de twee bedrijven zijn verschillend. Job’s bedrijf heet Apple Computers of Apple Incorporated. Het label van The Beatles wordt aangegeven met Corps of Apple Records.

The Beatles hebben een groene appel zonder hap eruit en het de appel van Jobs kennen we allemaal van de achterkant van een Macbook of iPhone: één hap eruit. Officieus kun je wel zeggen dat Apple van Jobs de strijd heeft gewonnen: iedere google zoekopdracht en persoon die je aanspreekt kent het Apple uit Amerika. Maar voor informatie over het bedrijf opgericht door The Beatles; daarvoor moet je meer graven.

De kans dat je Apple Records nog eens in je leven gaat tegenkomen is relatief klein. Het bedrijf behartigt alle belangen van The Beatles, ieder shirtje, cd’tje, dvd’tje of poppetje heeft ergens Apple staan. Daarnaast behartigt het label nog een aantal andere artiesten: Billy Preston, The Modern Jazz Quartet, Badfinger en nog vele anderen; artiesten die jij waarschijnlijk niet in je Spotify lijstje hebt staan.

,