190 banen weg bij Jumbo ondanks omzetgroei van bijna 30 procent

“Jumbo Groep Holding kijkt terug op een succesvol 2015”, zo opent de grote supermarktketen uit Veghel het bericht vol cijfers van het afgelopen jaar. Toch koppen alle media maandagavond dat er 190 banen verdwijnen op het Veghelse hoofdkantoor.

Jumbo

Bron: Jumbo

190 van de 925 banen op het Veghelse hoofdkantoor worden geschrapt en daarbij zal niet iedereen vrijwillig weg zal gaan. Daarnaast wordt het servicekantoor in Amersfoort in de loop van 2016 gesloten, waardoor alle hoofdkantoormedewerkers centraal vanuit Veghel gaan samenwerken.

Maar de herorganisatie is er eentje vanuit innovatiedrang en niet omdat het slecht gaat met Jumbo. “Wij zijn ervan overtuigd dat wij hiermee een nog betere Jumbo gaan neerzetten. In deze concurrerende markt, waarin marges blijvend onder druk staan en waarin technologische ontwikkelingen nieuewe kansen en uitdagingen opleveren, moeten we blijven inspelen op de behoeftes van de klant van vandaag en morgen.”

Omzet met 1,5 miljard gestegen

De 580 Jumbo-filialen in Nederland waren in 2015 goed voor 6,250 miljard euro. Een omzetstijging van 1,427 miljard euro. Die volgens het bedrijf vooral te danken is aan de 81 nieuwe winkels die zijn geopend in 2015. “Jumbo is in korte tijd uitgegroeid tot de tweede supermarktketen van Nederland”, legt een trotse Frits van Eerd uit, die met zijn Jumbo nu een marktaandeel van 18,5 procent heeft in Nederland.

Jumbo wil vernieuwen

De supermarktketen zet in op de toekomst en investeert het komende jaar 100 miljoen euro in de modernisering van winkels en de verdere uitrol van online verkoop. In totaal zijn er al 168 Pick Up Points voor online winkelen door heel Nederland.

Door te snijden op het hoofdkantoor en te investeren in de vestigingen hoopt Jumbo zich klaar te maken voor de supermarkt toekomst, waarbij volgens het Veghelse familiebedrijf een grotere rol is weggelegd voor online verkoop. “We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze medewerkers zich volledig kunnen richten op service aan de klant, oftewel meer collega’s op de winkelvoer en minder op kantoor.”

Mede door de groei van het aantal winkels, verwacht de Jumbo vijfhonderd extra medewerkers aan te trekken in haar winkels. Hoewel er in Veghel flink gesneden wordt, lijkt het Veghelse bedrijf dus kerngezond.

 

,