Vluchtelingenopvang in de regio: hoe zit het bij jou? [video]

 Een heet hangijzer in heel Nederland en dus ook in de regio: de opvang van asielzoekers. Vanochtend werd een kogelbrief bezorgd bij het gemeentehuis van Bernheze, nadat de ME eerder deze week in actie moest komen bij protesten in Heesch. 

Dat terwijl er inzake de noodopvang in Bernheze nog helemaal geen beslissing genomen is. Tijdens de vergadering waarbij geprotesteerd werd, stond het vluchtelingenvraagstuk niet eens op de agenda.

Het zit veel inwoners in de regio diep. Op het moment van schrijven zeiden ruim 3.200 mensen ‘Nee’ tegen een AZC via Facebook. Terwijl de tegenhanger ‘Ja tegen AZC’ slechts 13 likers heeft. Hoewel beslissingen in de meeste gevallen nog niet genomen zijn, staat mogelijk opvang hoog op de agenda in veel gemeentes.

Vluchtelingenopvang Oss

De gemeente Oss is bezig met de realisatie van noodopvang voor driehonderd, voornamelijk mannelijke asielzoekers. In het pand aan de Lievekamplaan 1, waar vroeger het Belastingkantoor zat wordt momenteel gewerkt aan de opvang. De eerste asielzoekers worden 12 februari verwacht, volgens de laatste berichten.

Veghel

De gemeente in Veghel zit nog in de onderzoekende fase. Het ziet er naar uit dat er een noodopvang in het oude ziekenhuis komt. Waar net zoals in Oss een jaar lang driehonderd asielzoekers worden opgevangen.

Nu wordt met omwonenden gesproken over de mogelijkheden. De ‘nee’-Facebookpagina heeft ‘slechts’ 225 likers, tegenover 140 voor de ‘ja’-pagina. Tot een grote demonstratie is het nog niet gekomen en met informatiebijeenkomsten blijven de inwoners van Veghel geïnformeerd over de kwestie.

Statushouders

Naast de opvang van asielzoekers, moet de gemeente ook een groot aantal statushouders opvangen. Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Wie dit stuk zorgvuldig leest, ziet dat de groep ‘vluchtelingen’ nog niet genoemd is. Een tijdelijke vluchtelingenopvang is namelijk niet per se gevuld met vluchtelingen.

Alle noodopvang en AZC’s zijn een tijdelijk thuis voor asielzoekers; mensen die naar Nederland zijn gekomen voor asiel. Door de grote toestroom, kunnen al deze aanvragen niet meteen behandeld worden. Zodra dat wel is gebeurd en is vastgesteld dat de asielzoeker daadwerkelijk een vluchteling is, krijgt hij asiel in Nederland. Vanaf dan is hij statushouder en wordt hij ergens in Nederland in een gemeente geplaatst.

KLIK HIER VOOR EEN VIDEO OVER HET VERSCHIL TUSSEN ASIELZOEKERS EN STATUSHOUDERS

Landelijk wordt bepaald hoeveel statushouders iedere gemeente moet huisvesten, maar die huisvesting lijkt nogal moeizaam te verlopen, zo blijkt uit de cijfers.

In Brabant is een grote achterstand met het huisvesten van statushouders. Er zijn zelfs maar een paar gemeentes die zich aan de afspraak hebben kunnen houden.

 

, , , , , , , , ,