Quickly Dancers uit Zeeland rollen al 22 jaar dansend over de dansvloer [video]

Quickly Dancers uit Zeeland is niet zomaar een dansverenging; al 22 jaar dansen de leden erop los. Staand en in rolstoel.

“Door heel Nederland zijn er meer dan honderd dansgroepen actief”, zo valt te lezen op de website van Stichting Rolstoeldansen Nederland. Maar in januari 1993 waren er nog zeker niet zoveel als nu: Quickly Dancers was uniek. “We doen allerlei verschillende soorten dansen: Latin, Country, de Engelse Wals, de Cha-cha-cha en ga zo maar door”, vertelt voorzitter Ine Verwegen in de kantine van De Garf in Zeeland.

RolstoeldansenNiet ‘gewoon zitten’

Ook ik nam de proef op de som en nam plaatst in een rolstoel, die speciaal gemaakt is voor rolstoeldansen: een band rondom je middel, de mogelijkheid om je voeten vast te maken en verder een hele kale rolstoel.

De staande partner pakt je met beide handen vast, alsof er een grote skippybal tussen ons instaat worden de armen uit elkaar gehouden, zonder te verslappen. Ik rol en kan nu alleen vanuit mijn heupen bewegen. “Ja, daar kun je flink spierpijn van krijgen”, werd mij gewaarschuwd. Na drie omwentelingen van het wiel, begrijp je die waarschuwing volledig.

Maar voor iemand met nul danservaring, voelt zo’n rolstoel wel enorm elegant aan: alles gaat vloeiend, de wielen draaien, je probeert mee te bewegen. Natuurlijk heb ik de techniek niet en rijd ik soms met mijn wielen tegen de staande partner, maar als toeschouwer is dit volgens mij een stuk mooier, dan wanneer ik staand zou gaan dansen.

Rolstoeldansers uit de hele regio

Quickly Dancers hebben niet altijd in Zeeland gedanst. Zo zijn ze in Volkel bij Zaal Stevens begonnen. Maar inmiddels is de grote groep helemaal op z’n plek in de grote ruimte van de Garf. De club met 23 leden danst erop los en doen mee met wedstrijden door het hele land; nationaal en internationaal.

Niet onverdienstelijk: in november werden nog twee paren kampioen van de Benelux. Maar de voorzitter benadrukt dat het niveau heus geen hoofdmotor is, zoals dat bij andere clubs misschien wel meeweegt. “Wij dansen in verschillende klassen en in verschillende vormen.” Van duo-dansen, waarbij beide partners zitten, combi-dansen, waarbij er een staande en zittende partner is en formatie-dansen; waarbij meerdere dansers synchroon dansen.

Ongeveer twee keer per maand zijn de Quickly Dancers te vinden op wedstrijden en iedere donderdagavond dansen zij in Zeeland. “Zet er ook maar bij dat we nog op zoek zijn naar dansers. Het liefst mannelijke staande partners.” Want zoals je in het filmpje kunst zien: het is nu voornamelijk een club van vrouwen.

, ,