D66 Meierijstad wil burger meer inspraak geven in gemeenteraad

D66 Meierijstad wil in de aanloop naar een nieuwe gemeente voor de inwoners van Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel meer inspraak geven aan alle burgers van de gemeente. 

Dat blijkt uit de standpunten van de partij binnen de toekomstige gemeente. Het zogenoemde correctieve referendum moet ervoor zorgen dat een groep burgers zich kan verenigen en daarmee een onderwerp op de lokale agenda kunnen krijgen.

Waar je als burger nu nog maar eens in de zoveel jaar inspraak hebt doormiddel van de gemeenteraadsverkiezingen, moet de burger met dit plan vaker directe invloed hebben op de politieke agenda. De partij benadrukt wel dat de acties vanuit de burger zelf opgestart moeten worden.

“Burgers moeten de mogelijkheid hebben om richting te geven aan besluitvorming en om genomen besluiten tegen te houden. Dit soort referenda moeten vanuit de bevolking komen en mag geen initiatief zijn van de gemeenteraad”, zo valt te lezen in het partijprogramma.

Burger meer de baas in Meierijstad

Ook in andere standpunten komt naar voren dat de partij meer rechten wil overhevelen naar de burger: initiatieven moeten gesteund worden en alle informatie moet vrijwel direct openbaar voor handen zijn.

De gemeente Meierijstad ziet dit jaar nog niet het levenslicht, maar binnen de gemeenteraad wordt er dit jaar al wel samengewerkt in kerngroepen, waarin de fractievoorzitters uit de drie verschillende gemeenten samenkomen.

,