Landerd gaat wildcrossen hard aanpakken

De gemeente Landerd gaat wildcrossers in bos- en natuurgebieden in de gemeente harder aanpakken. Met verschillende maatregelen probeert de gemeente ervoor te zorgen dat de overlast en de schade wordt teruggedrongen.

Schermafbeelding 2015-12-22 om 15.44.24De harde geluiden van de motoren zijn namelijk niet alleen vervelend voor wandelaars die er voor hun rust komen, motoren maken ook veel kapot aan de natuur. Wethouder Maathuis hoopt met de maatregelen wildcrossen een halt toe te roepen.

In de hoop wildcrossen te verminderen waren er meer evenementen voor motorrijders, waarbij ze zich konden uitleven. Maar die aanpak heeft volgens de gemeente niet het beoogde effect.

Wat gaat de gemeente Landerd tegen wildcrossen doen?

  • Obstakels plaatsen op veel gebruikte routes en toegangswegen. Dit soort obstakels zijn er nu al, maar dit wordt verder uitgebreid. Denk bijvoorbeeld aan boomstammen, snoeiafval, greppels en beplanting.
  • Particuliere terreinen minder crossvriendelijk maken: Sommige stukken land zijn onbewust ingericht als perfect crossmateriaal. Bijvoorbeeld door werkzaamheden met omgeploegde grond. Met een dwangsom probeert de gemeente eigenaren te verplichten om maatregelen te treffen, zodat de terreinen niet meer geschikt zijn om te crossen.
Wildcrossen

Bron: Albert Ter Harmsel op Flickr.

  • Meer controles: De gemeente Landerd werkt mee aan het project Samen sterk in het Buitengebied. Dat project richt zich op handhaving in het buitengebied waar wildcrossen grote aandacht krijgt. Deelnemende instanties en de politie slaan de handen ineen met gerichte acties.
  • Dwangsommen: Wanneer je op je motor wordt gepakt of je via je kentekenplaat achterhaald wordt, krijg je een dwangsom van 500 euro. Iedere keer dat je daarna gepakt wordt, is het wederom 500 koude pegels.
  • Clubs benaderen: De gemeente vindt het belangrijk om goed te communiceren, zowel bij het publiek als de crossers zelf. Ze gaan verenigingen en bonden benaderen en er worden extra verbodsborden geplaatst.

Wat vind jij van crossen in het bos? Laat het weten in de reacties hieronder, via Instagram of op de Facebookpagina.

,