Stadsarchief Oss 26 januari vanuit de bibliotheek

Het Stadsarchief heeft haar pand aan de Peperstraat in Oss verlaten en is op dit moment druk bezig met de inrichting van de nieuwe publieksruimte in de bibliotheek aan de Raadhuislaan 10 in Oss.

Bron: Stadsarchief Oss

Bron: Stadsarchief Oss

Het pand aan de Peperstraat was in feite al een stadsarchief op zichzelf: de oudste vermelding van het gebouw komt uit 1625. Het pand heeft dienstgedaan als bierbrouwerij en als huisvesting voor nonnen. Het pand overleefde de grote stadsbrand uit 1751, die een groot deel van het Osse centrum in de as legde. Tijdens de oorlog werd er vanuit de gaarkeuken voedsel verstrekt.  Stadsarchief Oss zat vanaf 2007 in het gebouw.

 

Wat doet het stadsarchief?

Het Stadsarchief in Oss beheert meer dan honderd archieven. Beeldmateriaal, documentatie, objecten en allerlei andere zaken die door de jaren heen verzameld zijn. Onder meer door Museum Jan Cunen. De nadruk ligt op industrie, middenstand en de landbouw in Oss en omgeving.

KLIK HIER VOOR BEELDMATERIAAL UIT HET STADSARCHIEF OSS 

Vanaf 1 januari is het archief onderdeel van de Bibliotheek Oss en de Stichting Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Ze gaan gewoon door met het organiseren van tentoonstellingen en het beschikbaar maken van zoveel mogelijk materiaal.

Het stadsarchief is via Facebook heel goed benaderbaar voor al jouw vragen. Klik hier voor de link.