Spannende, hypermoderne boswandeling rondom Slingerpad

Maashorst bosHet PNEM World SoundArt Festival heeft een app ontwikkeld waarmee je geluidskunstwerken kunt ontdekken rondom het vertrouwde slingerpad. Kunstenaars van over de hele wereld zijn te beluisteren op Klankroute Maashorst. Het appje laat een route met groene bollen zien. Zodra je fysiek de bollen instapt begint het kunstwerk van geluid af te spelen op je hoofdtelefoon. Kunstwerken die worden aangevuld met live vogels en bosgeluiden: een hele nieuwe ervaring

 

Oude wielerbaan Vluchtoord Uden

Wandelaars lopen met oortjes in, kijkend naar hun telefoon een rondje over de verhoging naast het slingerpad. De verhoging is een van de weinige overblijfselen van het oude vluchtelingenkamp in Uden.  De verhoging was onderdeel van de wielerbaan die vroeger op deze plek lag. De Zeelandse componist en muzikant Bart van Dongen heeft zijn kunstwerk voor deze plek gemaakt, op een steenworp afstand van Theater Naat Piek. “Het bestaat uit vier onderdelen”, vertelt hij bij de presentatie van de applicatie in november.

Screenshot van de app, waarbij de verschillende onderdelen van het kunstwerk van Van Dongen duidelijk zichtbaar zijn.

Screenshot van de app, waarbij de verschillende onderdelen van het kunstwerk van Van Dongen duidelijk zichtbaar zijn.

Als je rondom de baan over de verhoging wandelt krijg je drie verschillende dingen te horen: Nieuwsberichten over de vluchtelingen nu en interviewfragmenten van Belgische vluchtelingen van toen, bos- en fietsgeluiden die Van Dongen op de locatie zelf heeft opgenomen en een elektronisch kunstwerk aan geluiden, waarbij je als luisteraar nare gevoelens krijgt.

In het midden van de baan komen de drie onderdelen bij elkaar en ontstaat een geheel van de drie lagen. Ze worden als het ware op elkaar gelegd.

Van Dongen is de enige Nederlandse kunstenaar op de route en voor de leek ook een van de meest gangbare en leukste kunstwerken op de route.

The Black Forest is alleen te horen in het donkere stukje bos achter Naat Piek

The Black Forest is alleen te horen in het donkere stukje bos achter Naat Piek

Geluid zorgt voor spanning

Hoewel het Slingerpad bij menig wandelaar en natuurliefhebber bekend is, geeft dit appje toch een heel ander gezicht aan de bekende bossen. De Britse Alan Dunn geeft je een angstig gevoel met zijn The Black Forrest. “Opnames gemaakt van getraumatiseerde dochter, 10 jaar oud”, het gaat niet in de koude kleren zitten tussen de donkere bomen, die alle kanten op waaien door de decemberwind.

Je blijft door Klankroute Maashorst langer op plekken hangen, waar je normaal aan voorbij zou lopen. Soms is er zelfs ruimte om even op een bankje te gaan zitten, terwijl je het kunstwerk via de oren tot je neemt. Maar ik voorspel dat je niet lang blijft zitten: geluiden zorgen ervoor dat je wil ontdekken en wandelen. Alsof je andere zintuigen schreeuwen om prikkels.

Android gebruikers kunnen de app van Klankroute Maashorst hier downloaden. iPhone- of iPad-bezitters doen dat hier. De route is een samenwerking met het Vlaamse Musica, waar de kunstwerken ook te beluisteren zijn op een speciale locatie. Het is de bedoeling dat ieder jaar kunst aan de route wordt toegevoegd.

, , , ,