Gemeente Veghel wil snel duidelijkheid over stadhuis

Gemeenteraad VeghelDe werkgroep huisvesting van Meierijstad stelt voor om het stadhuis in Veghel voor 1,2 miljoen euro te verbouwen. De verbouwing is nodig om de vijfhonderd ambtenaren die voor de gemeente Meierijstad gaan werken.

Zo meldt het Brabants Dagblad maandag.

De commissie Bestuurszaken en Economie kwam maandagavond bijeen om het voorstel van de huisvesting te bespreken. Voor het raadsvoorstel zijn drie scenario’s in beeld gebracht:

1. Verduurzaming installaties: Dit is het goedkoopste scenario en wordt geschaald op 530.000 euro. Burgers moeten denken aan het plaatsen van zonnepanelen, het plaatsen van ledverlichting. Maar ook zorgen voor bewustwording bij de ambtenaren.

2. Realistische verduurzaming gebouw: Dit zou 1.195.000 euro moeten kosten en is door de commisie gekozen als de beste optie. Volgens het voorstel moet deze optie een besparing van 44.000 euro per jaar opleveren.

Bij deze optie wordt het gebouw iets grondiger onder handen genomen: Aanpassen van het sanitair met waterbesparende reservoirs en kranen met een sensor. Maar ook de zonnepanelen en LED-verlichting zitten in dit plan opgenomen.

3. Energieneutraal gebouw: Hierbij wordt het onderste uit de kan gehaald. De kosten? 6.300.000 euro, met extra onderhoudskosten van 439.500 euro. Terwijl dat bedrag bij optie twee op 111.100 euro zou liggen en bij optie één op 43.900 euro.

Opties Kosten Onderhoudskosten per jaar
Optie 1 530.000 43.900
Optie 2 1.195.000 111.100
Optie 3 6.300.000 439.500

De commissie kwam maandag voor de tweede keer samen. “Er moet niet gehaast worden”, vindt SP’er Kees van Limpt, die druk op de ketel voelt. Hij haalt aan dat gebouwen van de gemeenten al een minder lange gebruiksperiode hebben dan bijvoorbeeld scholen. “De toiletten in het stadhuis zijn acht jaar geleden nog gepimpt.” Hij noemt het kapitaalvernietiging als dat nu weer zou moeten.

Symboolpolitiek
VVD’er Ellen Versteijnen vraagt zichzelf hardop af welk signaal er wordt afgegeven op deze manier. ‘Symboolpolitiek’, om te laten zien dat Meierijstad flink inzet op duurzaamheid, want de investering terugverdienen gaat lastig worden.

Theo Raijmakers van het CDA kaart nog aan dat er wellicht subsidiestromen zijn die aangesproken kunnen worden. Volgens wethouder Annemieke van de Ven is dat nog niet meegenomen. Het zou dus zomaar kunnen dat de kosten eventueel gedeeltelijk kunnen worden opgevangen.

Nog niet alle partijen hebben een standpunt ingenomen binnen deze kwestie van verduurzaming. De ambities om duurzaam te werk te gaan en de kwaliteit voor de ambtenaren in Meierijstad te verbeteren is hoog.

,