Dode bomen worden nieuwe meubels

Papier wordt van hout gemaakt. Maar kan van dat papier ook weer hout gemaakt worden? Het Schijndelse bedrijf NewspaperWood vormt oude kranten en misdrukken om tot hout. Het doel? Designartikelen voor een grote markt.

Met een volautomatische machine waar het restmateriaal van de drukker samenkomt met lijm en een uitgedokterde persdruk, waardoor een soort gerecycled hout kan worden gemaakt.

Newspaperwood, Hout, Schijndel

Bron: NewspaperWood

NewspaperWood zelf ook recyclebaar

In het item van Booming Brabant legt Arjan van Raadshoven uit dat de lijm die bij Newspaperwood wordt zo is samengesteld dat zaagafval van het hout ook weer gerecycled kan worden tot papier.

Het idee voor het gerecyclede hout is ontstaan bij het afstudeerproject van Mieke Meijer aan de Design Academy in Eindhoven in 2003. Samen met designlabel Vij5 zette Meijer de eerste stapjes voor NewspaperWood.

Het Brabantse hout werd al gebruikt in een conceptauto van Peogeot en vormt de houten wijzerplaat van een horloge van Nixon. Het wordt dus ook al bij grote bedrijven ingezet als vervanger voor echt hout.

Het bedrijf wil zich toeleggen op grote bedrijven als afnemer van hun ‘hout’. Maar volgens Van Raadshoven heeft het bedrijf ook in de architectuur veel potentie.

Benieuwd naar de projecten van het bedrijf? Bekijk hun website. 

, , ,