De Agenda Van… Ad Vlems van Ecodorp Boekel

Iedere woensdag op Nectar een inkijkje in een interessante agenda van iemand uit de omgeving. Want wat geeft nu een beter beeld van een beroep, persoon of bedrijf dan een kijkje in de agenda?

Ecodorp BoekelVoorzitter Ecodorp Boekel

Naam: Ad Vlems
Woonplaats: Boekel
Leeftijd: 51

Ad Vlems is al enkele jaren druk in de weer met Ecodorp Boekel. Het toekomstige dorp moet voor verschillende gezinnen een duurzame thuishaven worden, waarbij zelfvoorzienendheid en zelfgebouwde huizen de rode draad vormen.. Volgens Vlems moet het dorp een uniek, inspirerend Brabants voorbeeld zijn voor duurzaam leven in verbinding.

Onlangs werd Ecodorp Boekel gekozen tot Kiem van het Nieuwe Brabant. De Kiem symboliseert een project met een brede trend of ontwikkeling die Brabant symboliseert. Vlems is voorzitter van deze club, waaraan inmiddels zo’n dertien mensen aan meewerken. Inmiddels is de crowdfunding van 150.000 euro geslaagd en overnachten de eerste mensen al op de locatie. In 2016 gaan de eerste tijdelijke woningen gebouwd worden.

Gaat het een drukke woensdag worden? “Deze woensdag wordt een héél belangrijke dag voor Ecodorp Boekel. Een organisatie met miljoenen leden wil het concept van ons dorp aanbieden aan haar leden.”

“Daarmee is een groot deel van ons doel bereikt; een inspirerend voorbeeld zijn voor velen. Daarnaast willen zij waarschijnlijk ons Ecodorp financieel ondersteunen. Doordat wij landelijk invloed hebben, zijn wij ook voor de provincie belangrijk. Wij zijn een goed voorbeeld voor Brabant, die het innoverende karakter van Boekel goed bevestigt”

Waar ben je vooral druk mee voor Ecodorp Boekel?  “Ik heb het nog nooit zo druk gehad, maar het is geen last. De laatste tijd ben ik vooral bezig met financiën en PR. Gelukkig gaat het bij de financiën echt om out-of-the-box oplossingen en daar liggen mijn kwaliteiten!”

“Ik praat veel met mensen die pioniers zijn op hun eigen gebied, dat zijn hele bijzondere gesprekken. Die kosten geen energie, maar geven energie.”

Dit jaar staan tijdelijke woningen op het programma, wat houdt dat in? “De rechthoekige tijdelijke woningen die we nu gaan bouwen, lijken helemaal niet op de permanente woningen. Deze woningen zijn echt bedoelt om in te wonen, zodat we samen de permanente woningen kunnen gaan bouwen.”

Hoe houd je al die afspraken bij? “Al vijftien jaar houd ik mijn afspraken digitaal bij. Ik denk dat het interessant is om naar de achterkant van mijn telefoon te kijken. Inplaats van naar een printscreen. Mijn Fairphone is namelijk gemaakt om te kunnen repareren. Voor mij is het belangrijk dat mijn telefoon ook duurzaam is. Deze kan ik nog vijf jaar lang upgraden door onderdelen te vervangen en zelf te repareren.”

duurzaamAgenda

7.10 uur – Opstaan: Ik moet ’s ochtends mijn zoon Luuk naar school brengen. Dat is mijn eerste activiteit van de dag.

10.00 uur – Naar Eindhoven: Daar heb ik een afspraak met de grote organisatie over de lening voor Ecodorp Boekel. Als die financiering doorgaat hebben we een belangrijk doel bereikt; een inspirerend voorbeeld zijn voor een grote groep mensen.

12.00 uur – terug naar Boekel: Vandaag houden de leden van het Ecodorp Boekel een algemene ledenvergadering. Door mijn afspraak in Eindhoven kan ik daar helaas niet bij zijn. Hopelijk kan ik het laatste stukje nog meemaken

13.00 uur – Waterplan voorbereiden: Voordat het waterplan voor ons dorp wordt voorgelegd aan verschillende waterexperts van ondermeer TNO, Brabant Water, de provincie en de landelijke overheid.

Ecodorp Boekel

14.00 uur – Voorbereiden presentatie informatiemiddag: Zondag organiseren wij een informatiemiddag. Daarvoor moet ik mijn presentatie voorbereiden.

15.45 uur – Telefonische afspraak: In het ecodorp komt een plek waar wisselende kunstenaars kunnen wonen. Ik bel met Biobased Delta over het expositiehuisje in Boekel.

20.00 uur – PR en Educatiegroep van Boekel Energie: Ik wil natuurlijk ook dat zoveel mogelijk mensen gebruik maken van schone energie. Daarom lever ik graag een bijdrage aan de energiecorporatie Boekel Energie. We zijn in het eerste jaar succesvol geweest met een zonnepanelenactie, vier energiecafés en nog veel meer.

ECODORP BOEKEL VOLGEN? KLIK HIER VOOR DE FACEBOOK-PAGINA
,