Autodiefstal in de regio

Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) maakte maandag bekend dat de diefstalcijfers voor wagens in 2015 met 4,8 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ook in onze regio zien we een lichte daling; terwijl bedrijfsvoertuigen vaker gestolen zijn.

“Met 29.218 diefstallen zitten we voor het eerst in jaren onder de 30.000. Een mooi mijlpaal”, zo vindt AVc-directeur Titus Visser. In heel Nederland werden in 2015 10.091 auto’s gestolen. Wel stijgt het aantal gestolen motorfietsen met ruim 5 procent.

Autodiefstal moeilijker door alarmsystemen

De ontwikkelingen onder alarmsystemen zorgen ervoor dat jongere auto’s significant minder gestolen worden. Volgens directeur Visser richten dieven zich nu vooral op personenauto’s van vier tot acht jaar oud. “Het aantal diefstallen binnen deze categorie is met 16 procent toegenomen.”

Het terugvindpercentage van gestolen voertuigen ziet er niet zo rooskleurig uit: 37,4 procent van alle gestolen wagens in Nederland wordt ook teruggevonden. Vorig jaar was dat nog bijna 40 procent.

Autodiefstal

Bron: Pete op Flickr

In onze regio

Per eerste twee cijfers van de postcode zijn ook gegevens beschikbaar over diefstal van voertuigen. In de regio van Oss en Tiel, waar de postcode cijfers beginnen met 53 liggen de cijfers relatief hoog. Hier wonen ook veruit de meeste mensen.

Deze cijfers zijn niet representatief om mee te gaan vergelijken tussen verschillende regio’s, omdat er geen rekening mee is gehouden hoeveel mensen in de postcode gebieden wonen. Wel maken deze cijfers inzichtelijk dat in deze regio de landelijke daling ook zichtbaar is. Met als opvallend detail: bedrijfswagens worden hier wel steeds vaker gestolen.

Audi het populairst

RTL Nieuws keek maandag vooral naar verschillende automerken en kwamen tot de conclusie dat Audi de meest gestolen auto was in Nederland. Maar het Duitse merk wordt op de voet gevolgd door Volkswagen.

KLIK HIER VOOR HET OVERZICHT VAN GESTOLEN AUTOMERKEN

Natuurlijk staan merken als Mercedes-AMG en Landrover-Jaguar hoger op de lijst, maar dat komt voornamelijk omdat deze wagens veel minder voorkomen in Nederland. Doordat de dure bolides een paar keer gestolen worden, eindigen ze daarom al snel heel hoog op de lijst van RTL.

Dacia-rijders hoeven zich nergens zorgen over te maken: de degelijke wagens van dezelfde makelarij als Renault zijn alles behalve populair onder dieven.