Geldermalsen achter glas

Het debat over de komst van asielzoekers in het Gelderse Geldermalsen liep woensdagavond volledig uit de hand, nadat demonstranten door charges van de politie op afstand moesten worden gehouden.

Daar zitten ze dan, achter het raam. De gemeenteraad, plus een zestigtal insprekers. De belangstelling is groot, zo groot dat de NOS vooraf geen stoel gekregen heeft: de lokale pers heeft voorrang. Maar het is niet alleen de cameraploeg van de NOS die op het debat is afgekomen. Voor ongeveer 2.000 mensen buiten is er geen plek in de raadzaal.

Terwijl de menigte steeds meer herrie maakt en de rook zich boven hen verspreidt laat Omroep Gelderland verslaggever Arjan Hoefakker zien hoe binnen wordt geprobeerd iedereen achter het glas te negeren. Het vertrouwde gevoel wat ik van de raadzaal ken: warm en naar binnen toe gericht met een grote ronde tafel waarbij je elkaar kunt aankijken.

Daar staan ze dan, achter het raam. “Hooligans en relschoppers”, maar de foto’s laten een veel gemixter beeld zien. Zwarte capuchons tussen grijze bollen en blonde lokken; een divers publiek. Blikken bier vliegen door de lucht en de rook trekt op. Maar als er 2.000 mensen stonden met de intentie om te rellen, dan hadden de politieacties niet zo snel gezorgd voor een lege straat.

Het zijn mensen die achter het glas moeten kijken naar de raad, zestig insprekers en Arjan Hoefakker en zijn collega’s. Geldermalsen telt zo’n 26.000 inwoners en daar zouden 1.500 asielzoekers bij moeten komen. De Udenaren van honderd jaar geleden zouden erom glimlachen: zij zagen meer zo’n 15.000 vluchtelingen in hun dorp van 6.000 inwoners. Achteraf zijn we trots, toentertijd was men bang, vooral voor veiligheid.

Geldermalsen zonder glas

26.000 inwoners zijn teveel om allemaal te horen, maar de 21 raadsleden blijken er niet in geslaagd om de stem van ieder ruim duizend inwoners te vertolken. Het is het glas wat ze scheidt, en de dikke BMW waarin het verdwijnt.

Het lijkt mij lastig om naar de buitenwereld te kijken als je in een cirkel elkaar aankijkt tijdens een gesprek. Zodra de rook via de ventilatiesystemen naar binnen komt, wordt de zaal ontruimd; naar boven, weg van de rellen.

Geenstijl suggereert dat de gemeente vooral het financiële gewin van een AZC toejuicht. Dat is aan Geldermalsen om te bespreken, want iedere gemeente heeft z’n eigen vluchtelingengesprek: Oss maakt zich klaar voor 300 mannen. Veghel is opzoek naar een plek voor 300 vluchtelingen en in Uden lassen ze een gesprek over vluchtelingen af.

Eigen veiligheid, dat staat op nummer één. Voor de raadsleden tijdens de rellen, voor de inwoners na de komst van een AZC en voor de vluchtelingen als een belastingkantoor wordt omgebouwd tot woonruimte.

Terwijl twitterende BN’ers zich achter hun digitale glasplaat opwinden. De raad doordiscussieert achter het glas en de relschoppers hun gevoel niet in rook kunnen laten opgaan -wat wel praktisch zou zijn: dan zou je hun standpunt via de ventilatiesystemen toch in de raadzaal kunnen krijgen-, gaan we niet nader tot elkaar komen. Breek het glas.